«Du leser fordi du liker å tenke andres tanker»

Da jeg studerte hadde jeg problemer med å sove. Jeg kunne  ligge i timevis tenke, gruble, for å så skru på lyset før jeg måtte gripe etter pennen og notere idéer, løsninger og andre åpenbaringer som kunne redde verden. Det var da jeg ble anbefalt å begynne å lese på sengen. Slik at jeg kunne «koble av» sa folk, men det klarte jeg ikke.

Problemet var at jeg gjorde problemet enda verre. For istedenfor å lese skjønnliterærer bøker som de fleste normale folk, ville ikke jeg «sløse» tid på å lese fiksjon. Jeg ville lære mer. Utnytte tiden bedre. Så jeg begynte heller å lese faglitteratur og andre pensumbøker som kunne veilede meg og bidra til å løse problemene hjernen min allerede jobbet med. Hva skjedde? Fikk jeg svar på problemene min? Ja. Men ”plutselig” hadde jeg tusenvis av nye tanker og idéer som jeg måtte besvare, gruble over og finne løsninger til.

På det tidspunktet så jeg ikke sammenhengen, så jeg bare «økte dosene» med faglitteratur og klassisk «How to…»- lesestoff. Når jeg ikke lenger klarte å holde øynene åpne, tok jeg bare frem hodetelefoner, satte på en lydbok eller en podcast med samme type materialet. Nei, fortsatt ikke noen gode «natta-historier» for meg (skjønnlitteratur). Så der ble jeg liggende å høre på alle de gode rådene, mens hjernen febrilsk prøvde å ta til seg den nye informasjonen og bearbeide den. Til slutt sovnet jeg. Men jeg sovnet nok kun på grunn av at hjernen var overopphetet eller tørrstekt i «nyttig informasjon». Hjernen gav til slutt opp. Jeg «vant».

Etterpåklokskap og gode frarådninger

I ettertid er det enkelt å se at dette førte til at problemet bare ble enda verre. Faglitteraturen hjalp ikke å meg ikke å koble av mine egne tanker. Nei, det motsatte skjedde selvfølgelig: Jeg ble «koblet på» med maksimal styrke

Heldigvis kom jeg over en fyr som hadde hatt samme problemet som meg. Han anbefalte også å lese på sengen, men han anbefalte spesifikt å lese skjønnlitterære bøker. Samtidig frarådet han meg om å «jobbe» (sjekke e-post) på sengen.  Dette hadde hjulpet han å koble av. Det tok litt tid før jeg implementerte rådet, men etter jeg gjorde det har jeg aldri sett meg tilbake. Nå prøver jeg å hjelpe andre med samme «avkoblings-problemer» som meg, og kommer heller med boktips av det skjønnlitterære slaget.

Men hvorfor er det slik? Hvorfor klarer vi å «koble av» når vi leser skjønnlitterære bøker og ikke faglitteratur? For meg gikk det opp et lys da jeg hørte uttalelsen:


Du leser fordi du liker å tenke andre mennesker sine tanker


Sam Harris
samharris.org

Manipulasjon av din egen bevissthet

Ifølge Sam Harris, Phd i nevrovitenskap og bestselgende forfatter så er alt det vi mennesker fortar oss et forsøk på å påvirke vår egen bevissthet. Vi prøver å ha en innflytelse på den mentale tilstanden vi opplever og tilpasse den til slik vi ønsker den. Denne «manipulasjonen» av vår egen virkelighet gjøres kontinuerlig, bevisst og ubevisst. I et kort essay kalt ”Drugs and the Meaning of Life” forklarer han hvordan og gir noen hverdagslige eksempler:

  • Vi danner vennskap slik at vi kan føle følelse av vennskap og kjærlighet, istedenfor å føle ensomhet.
  • Vi spiser spesifikk mat for vi liker å kjenne hvordan det påvirker smaksløkene.
  • Og at vi leser fordi vi liker å tenke andre menneskers tanker.

Den siste fikk gav meg innsikten på hvorfor det er så bra å lese skjønnlitterære bøker når du skal sove, og ikke fagbøker. Som forfatter, foredragsholder og forretningsutvikler går «kverna» kontinuerlig. Jeg tenker konstant, er evig-grublende og lurer fælt på hvordan vi skal enten få løst «brannene» på kontoret eller hva som skal til for å ta neste steg med prosjektene våre. Hvordan hjernen min fungerer og gir mer løsninger på alle mulige ting ser jeg på som en gave og en personlig egenskap, men av og til kunne det vært deilig å skrudd det av.

Koble av vs. Koble på

Det jeg innså var at når du leser skjønnliterærer bøker kan du «koble av» dine egne tanker og bekymringer og heller «koble på» andre sine. Mens når du leser faglitteratur kobler du ikke av. Du kobler på med sterkere kraft. En øker sin egen involveringsprosess til det maksimale. For å ta en ”internett-linje-metafor” (kommer vel fra min tid som dørselger for Telenor). Fra å «bruke et gammelt modem» til å koble på tankene, oppgraderer du til å surfe rundt i dine egne bekymringer med fiberteknologi.  Når en leser faglitteratur eller jobber på sengen lar du ikke hjernen få hvile og bearbeide dagens inntrykk.

Derfor det er bra å lese skjønnlitterære bøker og ikke faglitteratur eller «how to..» bøker. Når du skal sove. Den ene forsterker tanker og bekymringer du har hatt gjennom dagen, mens den andre hjelper deg å koble av dine egne tankeFå tilsendt GRATIS produktivitets e-bok?

Fyll inn skjema og trykk på send knappen for å tilsendt e-boken «Tidsfrihet- Hvordan få gjort dobbelt så mye på halvparten av tiden».

Din kontaktinfo er trygg hos oss

 

Hva mener du?