Sløser du lærepenger på medlidenhet?

Les dette om du vil vite hvordan du får full valuta for alt det kjipe i hverdagen

«Hva skjer!? Huset faller jo fra hverandre!» Første morgen i nyinnflyttet hus ble helt forferdelig.

Istedenfor å føle ”lykke” som vi hadde forespeilet oss. Ble øyeblikket vi hadde gledet oss til i fem måneder (etter vi vant budrunden)– preget av en herlig cocktail av stress, skuffelse, irritasjon, fortvilelse, anger, usikkerhet og frykt.

Grunnlaget for forventningene

Se for deg at du skal flytte inn i et modernisert arkitekttegnet funkishus fra femti-tallet –som ble så fint at det kvalifiserte seg til en reportasje i et boligmagasin: Huset har panoramautsikt, kveldsol, tre måls usjenert tomt og en 30-40 meters oppkjørsel gjennom hagen forbi et lekehus.

Huset er oppgradert med kinostue, badstue, tre bad (to med badekar)og et gjestetoalett i dus med husets sjel. (Marmorfliser og Arne Jacobsen badeinteriør). Både stue og kjøkken har havutsikt. Kjøkkenet har amerikansk kjøleskap med doble dører, Gaggenau hvitevarer og spisestue med ildsted.

Beskrivelsen setter forventninger sant…?

Virkeligheten lever ikke opp til forventningene

Se for deg nå at du da våkner opp for første gang i det huset. Det er iskaldt fordi varmepumpene ikke fungerer skikkelig. Irritasjonen begynner å bygge seg opp. Spesielt siden du kvelden før oppdager en vannlekkasje i kjøleskapet og at huset ikke var skikkelig vasket ned før du overtok.

Totalt utmattet etter en fem dagers sprint for å klare å pakke, flytte og vaske oss ut av det gamle huset. (Null grader. Regn, sludd og vind. Flytting i februar er ikke digg).

Så kan du tenke deg hvor kjipt det er å oppdage feil på det vi trodde var prima vare.

Godfølelsen forsvinner når illusjonen rakner

Det er en ting å få vite at en kran lekker, at noen pærer må byttes og vegger males. Men å oppdage tekniske feil og mangler på egenhånd er ikke gøy.

For å glemme den dårlige starten går du for en rolig og deilig start på badet. Du fyller opp badekaret til ungene. Men når du skal vaske ut sjampoen av håret til datteren din – finner du ut at dusjkranen ikke fungerer (ikke en dråpe vann kommer ut). Deretter lærer du at det elektriske anlegget ikke tåler hårføneren. Det blir ikke bare mørkt i huset. Godfølelsen forsvinner og barna blir redde når sikringen ryker.

I frykt går du for å sjekke det andre badet og oppdager at dusjkranen ikke fungerer der heller. Det kommer nesten ikke vann ut og slangen lekker. Deretter tester du hovedkranen til badekaret som du ser flyr i taket etterfulgt av en vannsøyle som minner sprutet som en oljebrønn i Texas. Det er vann overalt.

Fortvilelse, skinnhellighet og ekte  luksusproblemer

Du kjenner på usikkerheten, anger og fortvilelsen. Før du konstaterer at i løpet av noen timer har huset servert deg vann der du ikke vil ha det, og unngått vann der du vil ha det.

Jeg vet at noen vil reagere på dette og tenke at dette bare er luksusproblemer. Enkelte vil nok vise sin skinnhellighet og si at man heller burde bekymre seg for fattige barn i den tredje verden, mennesker på flukt eller andre sjelers forferdelige skjebner.

Men til dem sier jeg: Bare fordi naboen har brukket beinet, betyr ikke det at du ikke kan få vondt når du slår deg tåa.

Det er det samme som å si at du ikke kan være glad fordi naboen har det bedre. Det blir jo bare noe vas. Nei, vi kan ikke legge lokk på følelsene våre bare fordi noen andre har tyngre laster enn oss selv.

Unngå offer-mentaliteten

Men selv om du er skuffa – så trenger du ikke å syntes synd på deg selv. For selv om det enkelt og fristende å ta på seg rollen som ”offer” i en slik situasjon – så vet du at da blir det bare verre.

Om du inntar offer-mentaliteten får du kanskje medlidenhet – men ingen løsninger. Det å søke medlidenhet røver deg bare for verdifull tid som vi heller kan bruke på å løse situasjon. Søk heller hjelp eller aksept og begynn jakten på lærepengene.

Slik finner du lærepengene

Når virkeligheten ikke lever opp til forventingene. Så må du jobbe mentalt med å akseptere den nye situasjonen. Desto raskere du gjør det – desto raskere kan du få det bedre.  Fordi aksept nøytraliserer de negative følelsene og tvinger deg til å lete etter det verdifulle i situasjonen. Du kan være født smart, men visdom kommer i fra egen eller andres refleksjonsarbeid. Kunnskap får du av å søke og prøve løse situasjonen.

Lærepenger er lønnen du får av å reflektere. Samler du på lærepenger eller sløser du dem på medlidenhet?

Få tilsendt boken «Tre steg til tidsfrihet -Hvordan mestre tidsklemma, tidstyver og tankekaos på to minutter» og prøv den gratis i 14 dager. Trykk her for å få den tilsendt fraktfritt.

Hva mener du?