#Egokrise: Er du “for god” for ditt eget prosjekt?

Les dette innlegget dersom du vil unngå at egoet ditt saboterer for deg og dine prosjekter.

En kveld da jeg jobbet på den nye boken, måtte jeg stoppe opp for å ha en “ærlig samtale” med meg selv – jeg gjorde det via en monolog med min kjære kone. Jeg var åpen om min usikkerhet i forhold til prosjektet. Det startet med: «Er dette bra nok?», før monologen ble preget av spørsmål som: «Hvorfor jobber jeg med dette?», «ønsker jeg egentlig å jobbe med dette i fremtiden?», og «er dette “meg”?”».

Jeg var på god vei fra refleksjon til selvsabotasje.

Tåler egoet ditt konstruktiv kritikk?

Når du jobber med et nytt produkt eller tjeneste må du være i dus med markedet. Men du får ikke en god dialog med potensielle kunder; uten å høre etter hva den indre stemmen din sier om prosjektet. Den ærlige stemmen – underbevisstheten som har reflektert over alt det som er sagt og gjort, og kan gi deg konstruktiv kritikk dersom du tørr å høre etter.

Men pass på: Tankene dine kan raskt bli kapret av egoet ditt. For egoet oppfatter ikke ordet konstruktivt, men hører kun ordet kritikk. Egoet opplever underbevissthetens refleksjonsarbeid av prosjektet; kun som et faresignal og når varsellampene er tent – iverksettes minst en av egoets mange nødprosedyrer:

Egoets nødprosedyre

En nødprosedyre kan starte ved at du tar et ekstra blikk på et lite element i prosjektet. Og i løpet av sekunder kan du ende opp med å tvile på det i sin helhet. Ved å sette spørsmålstegn til alt og ingenting, så legger du grunnlaget for å sabotere for deg selv. Når du ser gjennom argusøyne er ingenting godt nok. Og dårlig arbeid vil ikke egoet assosieres med. Så egoet begynner å kritisere prosjektet for å få deg til å ta avstand fra det.

Det er på dette tidspunktet du kan oppleve egokrise: Der du står i fare for å bli “for god” for ditt eget prosjekt. Om du ikke passer på i denne fasen, kan de negative tankene bli så dominerende at du utsetter eller dropper prosjektet helt. Egoet gjør dette fordi det er sårbart, skrøpelig og ikke i stand til å tåle kritikk. Egoet ser ikke potensialet i det du driver med, kun smerten dersom du ikke skulle lykkes.

egoet gjør alt det kan for å beskytte seg. Og det beste forsvar er angrep. Egoet ditt angriper deg ved å forføre deg til å til å gi opp. Egoet sier hva som helst for å overtale deg. Jo før du gir opp, desto bedre. Da blir fallet lavere.

Egoet oppfører seg som en 90-talls komiker

Egoet har samme tilnærming som en komiker fra 90-tallet. De fikk folk til å ta avstand og bli kritiske til det etablerte; ved å latterliggjøre det. Alt og alle ble kritisert. De klarte å få folk til å ta avstand fra konsensus, selv om de ikke hadde egne meninger til å erstatte dem med.

De stod ikke for noe. De bare kritiserte. De kunne kun påpeke problemer, for de hadde ingen løsninger.

Måten komikere fremstår som intelligente retorikere på, er å bruke kritikerens ultimate verktøy: Ironi. Med ironi kan de angripe, uten å måtte beskytte noe. De kan ødelegge, uten å erstatte det. De kan fremstå som intellektuelle, uten å være reflekterte. Og det er det samme knepet bruker egoet ditt mot deg. Egoet beskytter seg selv ved å latterliggjøre og kritisere det som er, uten å tilby noe nytt.

Så neste gang; før du skrinlegger et prosjekt eller blir forført til å starte på et nytt (før du har fullført det du holder på med nå). Tenk:

Er du blitt forført av egoets nødprosedyre og blitt “for god” for ditt eget prosjekt?

—————————————————————————————————

Dersom du vil vite mer om hvordan du kan bli fokusert på kommando, kvitt distraksjoner og ferdig med det du skal – slik at du kan få tid til det du vil. Anbefaler jeg deg å ta i bruk tidsfrihet-verktøyet FokusKvadranten. Den lærer du mer om i boken:
“TRE STEG TIL TIDSFRIHET -HVORDAN MESTRE TIDSKLEMMA, TIDSTYVER & TANKEKAOS PÅ TO MINUTTER”


Trykk på her for å PRØV BOKEN GRATIS i 14 dager og FRI FRAKT.

Hva mener du?