Inkrementelle forbedringer

Hva skal du gjøre for å bli bedre? Se bedre ut, føle seg bedre, tenke bedre, bli lykkeligere, bli rikere.. ja, generelt bli en bedre versjon av deg selv? Det er selvfølgelig mange måter å gjøre det på, men ikke alt varer. Noen ganger får vi et magisk dryss av inspirasjon av noen eller noe rundt oss. Andre ganger får du motivasjon av desperasjon eller bare dårlig samvittighet. Dette er spesielt vanlig rundt nyttårstider.. Når vi har «tidenes motivasjon» til å begynne å trene, spise sundt og slutte med generelt dårlige vaner. Nyttårsforsettene kommer til å vare evig til neste år. Det er i hvert fall helt sikkert…spesielt etter at vi har brukt hele julen til å gasse oss på småkaker, juleflesk og god drikke.

Behovet for å bli en bedre versjon av seg selv på nyåret virker som en god plan, men vi vet alle hvor dette bærer av sted. Når den dårlige samvittigheten for fråtsing og latskap har lagt seg, og ”hverdagstresset” igjen dominerer hverdagen er det lettere å tenke at vi skal utsette å bli bedre til «i morgen».

Det er her inkrementelle forbedringer kanskje er en bedre løsning. Istedenfor å tro at en kan «snu strømmen i elva» over natta, kan det å ta et lite steg i riktig retning over tid gjøre deg til en bedre versjon av deg selv. Det betyr å tenke litt riktigere hver dag, ta noen sunne valg hver dag og prøve å gjøre bare litt for å endre på uvanene vi har lagt til oss i løpet av årene.

Et praktisk eksempel kan være om vi ønsker å gå ned noen kilo i vekt. Bli kvitt noe av fettet som vi vet kommer til å irritere oss i løpet av badesesongen. Istedenfor å alltid tenke «det må da være lov til å kose seg litt» og nok en gang komme på en unnskyldning for hvorfor det skal være lov til å unne seg litt godt, kan vi prøve å tenke på avgjørelsen vår i et lengre perspektiv. Selv om det er digg å nyte i øyeblikket: «Kommer jeg til å sette pris på det ekstra kake-stykket til sommeren?».

Det er fort gjort å tenke at » dette kakestykket kommer ikke til å utgjøre en forskjell», og jeg er egentlig enig. Men, uheldigvis er tankesettet som gjør det. Det er summen av alle de små «ubetydelige» valgene som til slutt har skapt uvanene vi hvert år forsøker å slutte med.

Så når vi forsøker å bli bedre versjoner av oss selv over natten vil vi mest sannsynlig mislykkes. Vi mest sannsynlig klandre oss selv og tenke nedlatende om oss selv. Vi vil tro at vi har dårlig selvdisiplin, laber viljestyrke eller mangler motivasjon. Vi tror at vi må bli inspirert eller bare vente til et nytt år, med nye muligheter, blanke ark og bedre nyttårsforsetter.

Men jeg sier at vi ikke må vente. Vi må ikke utsette gjennomføringen av planen om å bli bedre versjoner av oss selv til «i morgen» (eller enda verre «nyåret»!) Vi må begynne i dag. Små steg. Inkrementell forbedring.

 

Hva mener du?