Hvorfor komplekse løsninger undergraver tidsfrihet

Les dette om du vil vite hvorfor «Time Mangament» systemer ofte virker mot sin hensikt

Utilfredshet har gjort at jeg har forsøkt å lære og følge flere ”Time management”-systemer opp gjennom årene. Alle har vært innsiktsfulle, og noen virket ordentlig smarte. Men selv om teorien er god, har det vært en utfordring å praktisere dem.

Til tross for et stort potensiale for å bli mer produktiv/effektiv, har jeg sjelden fått en mindre stressende hverdag ved å bruke dem. Tvert imot så har de komplekse og omfattende løsningene skapt stress i seg selv.

Selvkritisk på feil grunnlag

Før trodde jeg det var noe galt med meg når jeg ikke klarte å følge rådene. Lenge var jeg en selverklært idiot siden jeg ikke klarte å følge de snedige tipsene. Men i ettertid har jeg forstått at jeg ikke trenger å være så selvkritisk.

Et personlig ”Time management”-system er ikke genialt dersom du ikke enkelt klarer å følge det. Dersom det krever militærdisiplin for å etterleve reglene, går hensikten tapt. Når krykkene krever støtte, er de ikke til hjelp. Da røver de bare fra deg muligheten til å føle tidsfrihet.

Problemet med komplekse systemer

Mennesker liker struktur og orden, men det er ikke frihet i et totalitært regime. Om tilnærmelsen i et systemet er for rigid og det krever dogmatisk disiplin av brukeren for å få det til å fungere, er det ikke frigjørende.

Det går kanskje fint de første dagene, men uten konstant loggføring og organisering blir det fort uoversiktlig og stressende. Iverksettelse av ekstreme tiltak føles kanskje lurt når du er motivert, men vi vet alle hva som skjer når man går for hardt ut: Man surner raskt.

Bare etter noen dager uten å følge det komplekse systemet vil du ha problemer med å ta de i bruk igjen. Snerket av ugjorte oppgaver vil du helst ikke røre.

Løsningen må være enkel å ta i bruk

Dersom systemene ikke er påkrevd å bruke, vil du slutte å bruke dem. Selv om du kan få stort utbytte på sikt, så koster det for mye tid og energi i hverdagen til at det er verdt det.

At noe er intrikat, betyr ikke at det er ultimat. At noe er avansert betyr ikke at det er optimalt. Nei, kompleksitet gjør ting komplisert.

Dette er en av oppdagelsene jeg gjorde meg før jeg kom på idéen om tidsfrihet-verktøyet FokusKvadranten. Du kan lese mer om FokusKvadrante i boken TRE STEG TIL TIDSFRIHET – HVORDAN MESTRE TIDSKLEMMA, TIDSTYVER & TANKEKAOS PÅ TO MINUTTER.

Ha en fin dag!

Hva mener du?