”Selvkritikk” – en egenskap som tilhører de kompetente og hardtarbeidene

Dersom du tar deg tid til å lese dette innlegget, er du nok en kompetent og hardtarbeidende person.

Dette kan jeg nesten garantere deg- fordi personer som er svært kompetente har en tendens til å overvurdere andre, samtidig som de undervurdere seg selv. Dette er en kognitiv bias som kalles ”Dunning-Kruger-effekten”[1]. Den beskriver også hvordan inkompetente mennesker feilaktig overvurderer sine ferdigheter.

Det er dette som gjør at kompetente mennesker til stadighet ønsker å utvikle seg, gjennom å lese delta på kurs osv. Inkompetente personer har ikke, og klarer ikke engang se at det er et behov for utvikling. Så istedenfor leser de sladderblader og ser ”Reality”-TV – mens de klager på hvor dumme alle andre er.

Dette fenomenet mener jeg også strekker seg til når det kommer til»arbeidsinnsats». Kompetente mennesker føler at de alltid kunne gjort eller burde gjort mer. Inkompetente mennesker gjør det motsatte. De føler at de er overarbeidet og underbetalt, selv når de er på arbeidsledighetstrygd.

Dersom du er hundre prosent tilstede når du er på jobb, og har gjort det du kan for å bli ferdig med arbeidsoppgavene i arbeidstiden; trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for det du ikke rakk å gjøre.

Du trenger ikke være så selvkritisk for alt du ikke har gjort, eller alt som bør gjøres. Det er ingen som er tjent med at du går rundt å har dårlig samvittighet, er stresset eller bekymrer deg, for at du ikke har tid til å gjøre mer enn hva som forventes

[1] Dunning, D. (2011). 5 The Dunning-Kruger Effect: On Being Ignorant of One’s Own Ignorance. Advances in experimental social psychology44, 247.

 

Hva mener du?